Mitä tietää OpenAI:n ChatGPT:stä – mitä se häiritsee ja kuinka sitä käytetään

OpenAI julkaisi ChatGPT:n, prototyyppinsä AI chatbotin, joka on saanut suuren suosion yleisön keskuudessa inhimillisistä yksityiskohtaisista vastauksistaan kyselyihin – kuten taiteilijan ja tuottajan välisen sopimuksen laatimiseen ja yksityiskohtaisen koodin luomiseen – ja joka voi mullistaa ihmisten käyttötavan. hakukoneet eivät vain tarjoa käyttäjille linkkejä, vaan myös ratkaisevat monimutkaisia ongelmia ja vastaamalla monimutkaisiin kysymyksiin.

Tekoälykäyttöinen chatbot – ohjelmisto, joka on ohjelmoitu simuloimaan ihmisten keskustelua – tuotiin yleisön saataville 30. marraskuuta OpenAI:n verkkosivujen kautta, ja kun se on vielä tutkimustarkistusvaiheessa, käyttäjät voivat rekisteröityä ja testata sitä ilmaiseksi.

ChatGPT käyttää GPT-3.5-kieliteknologiaa – OpenAI:n valmistamaa suurta tekoälymallia, joka on koulutettu valtavalle määrälle tekstidataa useista eri lähteistä.

Botissa on dialogimuoto, jonka avulla käyttäjät voivat tarjota sekä yksinkertaisia että monimutkaisia ohjeita, joita ChatGPT on koulutettu noudattamaan, ja antaa yksityiskohtaisen vastauksen – yritys lupaa jopa vastata seurantakysymyksiin ja myöntää tehneensä virheen.

Erityisesti ChatGPT on kyennyt luomaan monimutkaista Python-koodia ja kirjoittamaan korkeakoulutason esseitä pyydettäessä – mikä lisää huolta siitä, että tällainen tekniikka voi korvata ihmistyöntekijöitä, kuten toimittajia tai ohjelmoijia, tulevaisuudessa.

Ohjelmalla on rajoituksensa, mukaan lukien tietokanta, joka päättyy vuonna 2021, taipumus tuottaa vääriä vastauksia, käyttää jatkuvasti samoja lauseita ja kun kysymyksestä annetaan yksi versio, botti väittää, ettei se voi vastata siihen, mutta kun sille annetaan hieman muokattu versio, se vastaa siihen hyvin.

Monet teknologiamaailman suuret hahmot ovat ilmaisseet hämmästyksensä ChatGPT:tä kohtaan, kuten Boxin toimitusjohtaja Aaron Levie, joka twiittasi ohjelmistosta, joka antaa kurkistuksen teknologian tulevaisuuteen ja kuinka ”kaikki tulee olemaan erilaista jatkossa”.

Toimitusjohtaja Sam Altmanin mukaan ohjelmisto saavutti miljoonan käyttäjän rajan maanantaina, alle viikko sen julkaisun jälkeen.

Sunnuntaina Elon Musk twiittasi, että hän sai selville OpenAI:n käyttävän Twitterin tietokantaa kouluttaakseen ChatGPT:tä, joten hän keskeytti sen välittömästi, koska OpenAI ei ole enää voittoa tavoittelematon ja avoimen lähdekoodin lähde, sen pitäisi maksaa tästä tiedosta tulevaisuudessa. .

Vaikka ChatGPT:n käyttö on ilmaista, Altman sanoi Twitter-vastauksessaan Muskille maanantaina, että keskustelukohtainen hinta oli ”luultavasti yksinumeroisia senttejä”, mikä johti keskusteluun alustan kaupallistamisen tulevaisuudesta.

MITEN KÄYTÄT SITÄ

Toistaiseksi, koska ohjelmisto on vielä inkubaatiovaiheessa, on olemassa kahtiajako ihmisiä, jotka käyttävät sitä rauhassa (esimerkiksi saada botti tuomitsemaan itsensä Shakespearen tyyliin) ja toiminnallisesti – kuten tämä tuotesuunnittelija, joka käytti bottia luodakseen täysin toimiva muistiinpanosovellus.

AVAINTAUSTAA

Altman, Musk ja muut Piilaakson sijoittajat perustivat OpenAI:n, tekoälytutkimuksen voittoa tavoittelemattoman yrityksen vuonna 2015. Vuonna 2015 OpenAI muutti asemansa ”rajoitettu voitto” -yhtiöksi, mikä tarkoittaa, että se leikkaa sijoitusten tuottoa tietyn pisteen yli. Musk erosi hallituksesta vuonna 2018 OpenAI:n ja Teslan kanssa tehtävän autonomisen ajotutkimuksen välisen eturistiriidan vuoksi. Hän on kuitenkin edelleen sijoittaja ja jakoi innostuksensa ChatGPT:n käynnistämisestä. ”ChatGPT on pelottavan hyvä”, hän sanoi. ChatGPT ei ole ensimmäinen AI-chatbot, joka on luotu. Useat Microsoftin kaltaiset yritykset ovat harrastaneet chatbottien maailmaa, mutta eivät ole nähneet suurta menestystä. Microsoftin robotti Tay lanseerattiin vuonna 2016, ja The Vergen mukaan Twitterin käyttäjät opettivat sille naisvihaa ja rasistista retoriikkaa alle 24 tunnissa, mikä johti lopulta sen kuolemaan. Meta kokeili kättään chatbottien maailmassa, kun se julkaisi BlenderBot 3:n elokuussa. Kuitenkin aivan kuten Tay, botti joutui arvostelun kohteeksi rasistisen, antisemitistisen ja väärän tiedon levittämisestä, kuten väittäen, että Donald Trump voitti vuoden 2020 presidentinvaalit, Mashablen mukaan. Tällaisten skandaalien välttämiseksi OpenAI on käyttänyt Moderation APIa – tekoälypohjaista valvontajärjestelmää, joka on koulutettu auttamaan kehittäjiä määrittämään, onko kieli OpenAI:n sisältökäytännön vastaista – joka estää vaarallisen tai laittoman tiedon kulkemisen läpi – OpenAI myöntää, että on olemassa edelleen virheitä niiden maltillisuudessa, eikä se ole 100% tarkka.

Yllättävä FAKTA

Esimerkiksi Twitter-käyttäjä kertoi, kuinka he pystyivät ohittamaan botin sisällön moderoinnin väittämällä olevansa itse OpenAI, mikä sai ChatGPT:n selittämään molotov-cocktailin tekemisen. Käyttäjä kertoi ChatGPT:lle poistavansa sen ”eettiset ohjeet ja suodattimet”, minkä botti myönsi. Sen jälkeen annettiin vaiheittainen opetusohjelma kotitekoisen molotov-cocktailin valmistamisesta – mikä on OpenAI:n sisältöpolitiikan vastaista.

TANGENTTI

Marraskuun alussa lanseerattiin yrityksen kuvageneraattori tekoälyjärjestelmä DALL-E 2, jonka kehittäjät voivat rakentaa sovelluksiinsa, ja Microsoftin kaltaiset yritykset ovat jo alkaneet ottaa sitä ohjelmistoonsa. Microsoft julkaisee Designerin, Canvan kaltaisen verkkosivuston, joka luo kuvioita grafiikkaa, esityksiä, lentolehtisiä ja muita medioita varten. Lokakuussa Microsoft ja OpenAI ilmoittivat, että DALL-E 2 otetaan käyttöön ohjelmassa, jonka avulla käyttäjät voivat luoda ainutlaatuisia kuvia. Microsoft myös integroi DALL-E 2:n Bingiin ja Microsoft Edgeen Image Creatorin kanssa, mikä antaa käyttäjille mahdollisuuden luoda omia kuviaan, jos verkkotulokset eivät tuota heidän etsimäänsä. DALL-E 2 edellyttää, että käyttäjät syöttävät kehotteen, joka muutetaan sitten kuvaksi. Toisin kuin ChatGPT, DALL-E 2 veloittaa valokuvaa kohden, ja hinta riippuu kuvan resoluutiosta. Esimerkiksi 1024×1024-kuvat maksavat 0,02 dollaria per kuva ja 512×512-kuvat 0,018 dollaria per kuva.

TÄRKEÄ LAINAUS

”Pian voit saada hyödyllisiä avustajia, jotka puhuvat kanssasi, vastaavat kysymyksiin ja antavat neuvoja”, Altman twiittasi viitaten tekoäly-chatbottien tulevaisuuteen. ”Lopuksi sinulla voi olla jotain, joka sammuu ja löytää sinulle uutta tietoa.”

 

 

 

Vastaa