Cannes palaa tulevaisuuteen kilpailussa

Cannes palaa tulevaisuuteen kilpailussa Wes Andersonin, Hirokazu Kore-edan, Ken Loachin ja Todd Haynesin kanssa.

76. Cannesin elokuvajuhlat, joilla on myös Indiana Jonesin ja kohtalon numeron ja Martin Scorsesen ”Killers of the Flower Moon” -elokuvan kilpailun ulkopuoliset maailmanensi-illat, näyttävät olevan yksi tähän mennessä suurimmista.

”Cannes palaa elokuvan tulevaisuuteen”, sanoi Cannesin elokuvajuhlien uusi puheenjohtaja Iris Knobloch julkistaessaan vuoden 2023 tapahtuman kokoonpanoa torstaina. Ja tämän vuoden valikoimaa tarkasteltaessa on vaikea väitellä hänen kanssaan.

76. Cannesin kansainväliset elokuvafestivaalit näyttävät kaiken tappavalta, ei täyttöä sisältävältä ohjelmalta, ja mukana on kansainvälisen elokuvan suurimpia nimiä, joista monet aloittivat Croisettella palaten kuuluisalle punaiselle matolle. Vuoden 2023 kilpailuun kuuluu uusia elokuvia Wes Andersonilta, Hirokazu Kore-edalta, Ken Loachilta, Todd Haynesilta, Nanni Moretilta ja Aki Kaurismäeltä. Lisäksi Cannes on täynnä kilpailun ulkopuolisia näytöksiä menestysfilmeillä, kuten Indiana Jones and the Dial of Destiny ja Martin Scorsesen Killers of Flower Moon, sekä uusi dokumentti Oscar-voittajalta Steve McQueenilta (12 vuotta orjana).

Wes Andersonin Asteroid City, joka on yksi ohjaajan tyypillisesti omituisista ja täynnä tähtiä, mukana Scarlett Johansson, Tom Hanks, Steve Carell, Tilda Swindon, Jason Schwartzman ja monet muut, debytoi kilpailussa Cannesissa.

”Se on Wes Andersonin elokuva, piste”, sanoi Cannesin taiteellinen johtaja Thierry Frémaux tiedottaessaan. Focus Features -elokuvan, joka kumartuu rajoitettuna julkaisuna 16. kesäkuuta, odotettiin näytettävän Croisettella.

Japanilainen ohjaaja Hirokazu Kore-eda, joka voitti Kultaisen palmun vuonna 2018 Shoplifters-elokuvassa ja Cannesin säännöllinen pelaaja, palaa Cannesin kilpailuun Monsterin kanssa. Vaikka tarinan yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu, sen tiedetään näyttelevän Ando Sakuraa (Shoplifters), ja sen sävelsi edesmennyt, suuri muusikko ja säveltäjä Ryuichi Sakamoto, joka kuoli maaliskuussa.

Kaksinkertainen Kultaisen palmun voittaja Ken Loach palaa Cannesiin elokuvassa The Old Oak, toinen yhteiskunnallisesti tärkeä draama englantilaiselta mestarilta, joka keskittyy viimeiseen jäljellä olevaan pubiin pienessä englantilaisessa kylässä, josta paikalliset ihmiset lähtevät, koska kaivokset on suljettu. . Mutta koska talot ovat halpoja ja saatavilla, paikasta tulee ihanteellinen paikka Syyrian pakolaisille.

Toinen entinen Kultaisen palmun voittaja, Nanni Moretti (vuoden 2001 Pojan huone) palaa Croisetteen Il Sol Dell’Avveniren kanssa, joka on osittain 1950-luvulla sijoittuva Rooman elokuva sekä elokuva- ja sirkusmaailma. On kulunut 45 vuotta siitä, kun Moretti debytoi Cannesissa Ecce Bombon kanssa vuonna 1978. Toinen italialainen Cannesin vakituinen pelaaja Marco Bellocchio (The Traitor, Vincere) palaa kilpailemaan Rapiton kanssa.

Veteraanien joukossa on tänä vuonna myös legendaarinen suomalainen ohjaaja Aki Kaurismäki, joka palaa Cannesiin ensimmäisen elokuvansa Dead Leavesin kanssa kuuteen vuoteen ja Nuri Bilge Ceylan, vuoden 2014 Kultainen palmu ja Winter Sleep. Tietoja Dry Grassesista, tarina nuoresta opettajasta, joka toivoo saavansa työpaikan Istanbulista tehtyään pakollisen velvollisuuden pienessä kylässä. Ja Wim Wenders, Cannesin voittaja Pariisissa, Texasissa vuonna 1984, palaa kilpailemaan Perfect Days -tapahtumassa. Saksalainen ohjaaja esittelee myös viimeisimmän tietokirjansa Croisette-teoksella, ja tuo dokumenttielokuvan Anselm, saksalaisen taidemaalari Anselm Kieferin muotokuvan, kilpailun ulkopuoliseen paikkaan.

Todd Haynesin toukokuun joulukuu pääosissa Natalie Portman, Julianne Moore ja Charles Melton saa myös ensi-iltansa kilpailussa. Tarina seuraa avioparia, joka perääntyy paineen alla, kun näyttelijä saapuu tutkimaan elokuvaa heidän menneisyytensä julkisesta skandaalista.

Myös itävaltalainen ohjaaja Jessica Hausner, jonka scifi-elokuva Little Joe esitettiin kilpailussa vuonna 2019, palaa Club Zeron kanssa. Hän on yksi vain kuudesta kilpailevasta naisohjaajasta (13 miespuolista ohjaajaa vastaan). Muihin kuuluu italialainen ohjaaja Alice Rohrwacher, jonka Toscanassa sijoittuva La Chimera -draama pääosissa on Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwache ja Vincenzo Nemolato; Ranskalainen elokuvaohjaaja Justine Triet kilpailee trillerin Anatomy of a Fall kanssa, jossa on Toni Erdmannin tähti Sandra Hüller; hänen maanmiehensä Catherine Breillat ja L’été dernier pääosissa Léa Drucker (Close); Tunisialainen ohjaaja Kaouther Ben Hania (Mies, joka myi ihonsa) ja Four Daughters; ja senegalilais-ranskalainen ohjaaja Ramata-Toulaye Sy, jonka debyyttielokuva Anatomie d’une Chute saa ensi-iltansa kilpailussa tänä vuonna. Viisi naisohjaajaa kilpailemassa on Cannesin kaikkien aikojen ennätys, mutta se on vielä kaukana sukupuolten tasa-arvosta.

Myös vuoden 2023 Kultaista palmua tavoittelee brittiläisen kulttielokuvantekijä Jonathan Glazer (Sexy Beast, Under the Skin), joka tekee Cannesin kilpailudebyyttinsä viimeisimmällä Zone of Interest -elokuvallaan. Vietnamissa syntynyt ranskalainen ohjaaja Tran Anh Hung ja La Passion De Dodin Bouffant, 1800-luvun draama, jonka pääosissa ovat Juliette Binoche ja Benoît Magimel; Kiinalainen elokuvaohjaaja Wang Bing ja Jeunesse; ja brasilialainen ohjaaja Karim Aïnouz, jonka kilpailutyötä, Firebrandia, pidetään ”historiallisena kauhutarinana” kuningatar Catherine Parrin ja kuningas Henrik VIII:n avioliiton jälkeen.

Oscar-voittaja Steve McQueen palaa Cannesiin uudella elokuvallaan, Occupied City, katsaus ohjaajan adoptiokotiin Amsterdamissa.

Kilpailun ulkopuolella esitettävä dokumentti tarkastelee hollantilaista kaupunkia natsien miehityksen aikana toisen maailmansodan aikana, vuosina 1940–1945. McQueen toi elokuvadebyyttinsä Nälkä Cannesiin vuonna 2008.

Toinen korkean profiilin ei-kilpaileva punainen matto tulee The Idolille, Sam Levinsonilta, HBO:n tv-sarjasta, jossa esiintyvät Lily-Rose Depp ja kanadalainen poptähti The Weeknd, jotka myös luovat ohjelman.

Japanilainen legenda Taskeshi Kitano teki myös kilpailun ulkopuolisen kolikkopelin ja tuo uusimman, Kubin, Cannesiin tänä vuonna. Tämä saattaa olla koomikon, kirjoittajan, näyttelijän ja kaiken alan legendan viimeinen ominaisuus. Elokuvan sanotaan olevan aikakauden samurai-toimintadraama, joka perustuu Kitanon vuoden 2019 samannimiseen romaaniin. Japanilaisen ikonin esiintyminen on vallankaappaus Cannesille, sillä Kitano on yleensä ollut uskollinen Venetsian elokuvajuhlille, jossa hän voitti Kultaisen leijonan vuonna 1997 klassisesta rikosdraamastaan Hanabi.

Brasilialainen ohjaaja Kleber Mendonca Filho, joka näytteli kaksi viimeistä elokuvaansa Bacurau (2019) ja Aquarius (2016) Cannesissa, palaa Pictures of Ghosts -elokuvassa, joka selviää kilpailusta. Ja korealainen genre-asiantuntija Kim Jee-woon (I Saw the Devil, The Tale of Two Sisters) varmisti myös Cannesin kilpailun ulkopuolisen paikan uudelle elokuvalleen, Cobwebille.

Knobloch ja Frémaux paljastivat Cannesin vuoden 2023 kilpailun, Un Certain Regardin ja kilpailun ulkopuoliset tittelin lehdistötilaisuudessa Pariisissa torstaina.

Pitkän johdannon jälkeen Frémaux alkoi räpäyttää Un Certain Regard -nimikkeitä, joihin kuuluu ohjaaja Rodrigo Morenon Delinquents, debyyttielokuvien How to Have Sex brittiläiselokuvantekijä Molly Walkerilta ja Goodbye Julia ohjaaja Mohamed Kordofanilta sekä The Buriti Flower. ohjaajat João Salaviza ja Renée Nader Messora.

Muita Un Certain Regardin nimikkeitä ovat Monia Chokrin Simple Comme Sylvain, Warwick Thorntonin australialainen draama The New Boy, jonka tuottajana ja pääosissa ovat Cate Blanchett, ohjaaja Stéphanie Di Giuston Rosalie sekä Antony Chenin The Breaking Ice.

Asmae El Moudir tuo marokkolaisen elokuvansa The Mother of All Lies Un Certain Regardille. Muita kohokohtia ovat Felipe Galvezin The Settlers ja The Omen, ohjaaja Baloji Tshianin ohjaajadebyytti.

Cannes on jo ilmoittanut kahdesta suuresta Hollywood-tuotannosta, jotka saavat ensi-iltansa Croisettella: James Mangoldin Indiana Jones ja Dial of Destiny, viides osa arkeologiseikkailusarjasta, jossa pääosassa on Harrison Ford; ja Martin Scorsesen Killers of the Flower Moon, Apple Originalsin draama, jonka pääosissa ovat Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone ja Robert De Niro. Viime vuonna Top Gun: Maverick and Elvis -elokuvan ensi-iltansa auttoivat Cannesia saamaan takaisin punaisen maton panachensa, ja festivaali toivoo, että tämän vuoden tähtien täynnä olevilla julkaisuilla on samanlainen vaikutus. Frémaux sanoi halunneensa laittaa Killers of the Flower Moonin kilpailuun, mutta Scorcese kieltäytyi.

Cannesin vakituinen Pedro Almodóvar palaa myös festivaalin punaiselle matolle LGBTQ Western Strange Way of Life -elokuvansa maailmanensi-iltaan, englanninkielisen lyhytelokuvan pääosissa Ethan Hawke ja Pedro Pascal.

Jeanne du Barry, ranskalainen aikakauden draama, jonka on ohjannut Polisse ja DNA-ohjaaja Mäiwenn, ja pääosissa Polisse ja DNA-ohjaaja Mäiwenn, avaa 2023 festivaalin 16. toukokuuta. Mäiwenn esittää Jeanne Vaubernieria, työväennaista, josta tuli Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n viimeinen virallinen kurtisaani. , jota esittää Johnny Depp.

Valinta nostaa varmasti muutaman kulmakarvan, kun otetaan huomioon Deppin äskettäinen, hyvin julkinen, laillinen kiista entisen vaimon Amber Heardin kanssa. Mäiwenn on myös valokeilassa, kun poliisi julkaisi raportin, jonka mukaan ranskalainen toimittaja haastaa hänet oikeuteen pahoinpitelystä. Tutkivan online-sanomalehden Mediapartin päätoimittaja Edwy Plenel väittää syöneensä illallista pariisilaisessa ravintolassa, kun johtaja hyökkäsi hänen kimppuunsa: tarttui häntä väkivaltaisesti hiuksista ja sylki hänen kasvoilleen.

Kaksinkertainen Cannesin Kultaisen palmun voittaja Ruben Östlund (The Square, Triangle of Sadness) johtaa tämän vuoden Cannesin kilpailun tuomaristoa. Vuoden 2023 Cannesin elokuvajuhlat järjestetään 16.-27.5.

76. Cannesin elokuvajuhlien koko ohjelma on alla.

KILPAILU

Club Zero, Jessica Hausner
Kiinnostava vyöhyke, Jonathan Glazer
Fallen Leaves, Aki Kaurismäki
Neljä tytärtä, Kaouther Ben Hania
Asteroid City, Wes Anderson
Anatomie d’Une Chute, Justine Triet
Hirviö, Hiokazu Kore-eda
Il Sol dell’Avvenire, Nanni Moretti
La Chimera, Alice Rohrwacher
L’Eté Dernier, Catherine Breillat
La Passion De Dodin Bouffant, Tran Anh Hung
Tietoja Dry Grassesista, Nuri Bilge Ceylan
Toukokuu joulukuu, Todd Haynes
Rapito, Marco Bellocchio
Firebrand, Karim Ainouz
Vanha tammi, Ken Loach
*Banel et Adama, Ramata-Toulaye Sy
Täydellisiä päiviä, Wim Wenders
Jeunesse, Wang Bing

KILPAILUUN POISSA

Kukkakuun tappajat, Martin Scorsese
Jeanne du Barry, Maïwenn
Idol, Sam Levinson
Hämähäkinverkko, Kim Jee-woon
Indiana Jones ja kohtalon kellotaulu, James Mangold

MIEDYÖN NÄYTÖKSET

Omar La Fraise, Elias Belkeddar
Acide, Just Philippot
Kennedy, Anurag Kashyap

Cannesin ensi-ilta

Le Temps d’Aimer, Katell Quillevere
Kubi, Takeshi Kitano
Cerrar los Ojos, Victor Erice
Bonnar, Pierre et Marthe, Martin Provost

ERITYISET NULOSTUKSET

Anselm, Wim Wenders
Miehitetty kaupunki, Steve McQueen
Mies mustassa, Wang Bing

ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

Kuinka harrastaa seksiä, Molly Manning Walker
Rikolliset, Rodrigo Moreno
Simple Comme Sylvain, Monia Chokri
Uudisasukkaat, Felipe Galvez
Kaikkien valheiden äiti, Asmae El Moodier
Buriti-kukka, Joao Salaviza ja Renee Nader
Hyvästi Julia, Mohammed Kordofani
Omen, Baloji Thasiani
Breaking Ice, Anthony Chen
Rosalie, Stéphanie Di Giusto
Uusi poika, Warwick Thornton
Jos vain voisin nukkua lepotilassa, Zoljargal Purevdash
Toivotonta, Kim Chang-hoon
Rien à Perdre, Delphine Deloget
Les Meutes, Kamal Lazraq
Terrestrial Verses, Ali Asgari & Alireza Khatami
La Regne Animal, Thomas Cailley

Vastaa