Tekniset lomautukset vuonna 2023: Aikajana

Vuoden jälkeen, jolloin teknologiayritykset ilmoittivat massiivisista irtisanomisista, 2023 ei näytä erilaiselta – itse asiassa vuosi alkaa huonommin kuin 2022.

Ongelma: Big Tech -yritykset, kuten Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce ja Facebook, joutuivat rekrytoimaan pandemian aikana, kun lukitukset saivat aikaan teknologian ostoharrastuksen etätyön tukemiseksi ja sähköisen kaupankäynnin kasvun, ja nyt niiden tulot laskevat.

Ainoastaan teknologiajättiläiset eivät tee lomautuksia. Myös pienet teknologiayritykset joutuivat pandemian aiheuttamaan liikakasvuun ja kärsivät nyt seurauksista.

Vaikka maailmanlaajuisten IT-kulujen ennustetaan kasvavan vuonna 2023 yritysohjelmistojen ja IT-palveluiden kasvaessa eniten, kokonaiskasvun odotetaan olevan vaatimatonta, ja datakeskusjärjestelmien ja viestintäpalvelujen kasvavan alle prosentin markkinatutkimusyhtiön mukaan. Gartner. Samaan aikaan laitemyynnin ennustetaan laskevan.

Jatkuvat toimitusketjuongelmat, inflaatio ja Ukrainan sota vaikuttavat myös sekä yritysten että kuluttajien kulutukseen, mikä johtaa taantuman pelkoon.

Teknologiasektorin työpaikkojen menetyksiä tarkkailevan verkkoseurannan Layoffs.fyi:n keräämien tietojen mukaan teknologiayrityksissä on irtisanottu tammikuussa enemmän työntekijöitä kuin missään muussa kuukaudessa pandemian alkamisen jälkeen.

Teknologia-alan työnantajat irtisanoivat yhdessä yli 150 000 työpaikkaa vuonna 2022 – ja vain vuoden 2023 kolmen ensimmäisen viikon aikana irtisanomiset nousivat yli 30 prosenttiin tästä luvusta.

Vaikka korkean profiilin teknologiayritykset, kuten Amazon ja Microsoft, ovat jo ilmoittaneet merkittävistä työpaikkojen leikkauksista tänä vuonna, teknologia-ammattilaisten etu on, että monet irtisanomiset koskevat ei-teknisiä työntekijöitä. Itse asiassa kokeneiden teknisten kykyjen puute tarkoittaa, että yritykset ovat nostaneet IT-ammattilaisten palkkoja, ja konsulttitoimisto Janco Associates ennustaa, että IT-ammattilaisten korotukset voivat nousta 8 prosenttia vuonna 2023.

Tässä on säännöllisesti päivitettävä luettelo joistakin merkittävimmistä alan viime aikoina kokemista teknologian irtisanomisista.

Tammikuuta 2023

26. tammikuuta – SAP ilmoitti 2 800 irtisanomisesta ja sanoo, että ne eivät liity ylipalkkaukseen tai suorituskykyyn

Huolimatta liikevaihdon 11 prosentin kasvusta vuonna 2022, SAP ilmoitti neljännen vuosineljänneksen taloudellisista tuloksistaan julkistettaessa, että nettotulon 68 prosentin laskun vuoksi yhtiö toteuttaisi joitain rakennemuutoksia, jotka johtavat irtisanomisiin.

Yritykset, kuten Google tai Salesforce, ilmoittivat yleisistä irtisanomisista suorituskyvyn arviointikriteerien perusteella ylipalkkojen kumoamiseksi pandemian aikana, mutta toimitusjohtaja Christian Klein sanoi, että irtisanomiset ovat osa ”kohdennettua uudelleenjärjestelyä” eivätkä suoritukseen perustuvia. .

”Emme todellakaan palkanneet liikaa”, Klein sanoi ja huomautti, että liikevaihto kasvoi nopeammin kuin SAP:n työntekijöiden kasvu vuonna 2022.

Irtisanomisten odotetaan vaikuttavan noin 2 800 työntekijään eli 2,5 prosenttiin SAP:n maailmanlaajuisesta työvoimasta.

26. tammikuuta – IBM leikkaa 3 900 työntekijää kaksinkertaisen omaisuuden myynnin jälkeen

Erotessaan suurimman osan infrastruktuurinhallintadivisioonasta uudeksi yritykseksi, Kyndryliksi, marraskuussa 2021 ja myytyään osan Watson Health -liiketoimintansa omaisuudesta tammikuussa 2022, samana päivänä kuin IBM:n vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tulos julkistettiin, yhtiö ilmoitti poistamalla 3 900 työtehtävää eli 1,5 prosenttia maailmanlaajuisesta työvoimastaan.

Konferenssipuhelussa analyytikoiden kanssa keskustellakseen tuloksista talousjohtaja Jim Kavanaugh ei suoraan maininnut työpaikkojen leikkauksia, vaan viittasi epämääräisesti tilanteeseen myöntämällä, että yrityksellä olisi joitain hukkakustannuksia ratkaistavana vuoden 2023 alussa, mikä johti ”vaatimattomaan” noin 300 miljoonan dollarin maksu

Myöhemmin samana päivänä Bloombergin haastattelussa Kavanaugh selitti, että henkilöstöön liittyvät hukkakustannukset jäivät ilman mitään tekemistä omaisuuserien myynnin jälkeen, ja sen seurauksena heidät irtisanottaisiin yrityksestä.

IBM:n tiedottaja sanoi lausunnossaan, että oli tärkeää huomata, että maksu liittyy täysin Kyndrylin spinoffiin ja terveydenhuollon myyntiin.

”[Leikkaukset] eivät ole toimintaa, joka perustuu vuoden 2022 suorituskykyyn tai vuoden 2023 odotuksiin”, tiedottaja sanoi.

20. tammikuuta – Google ilmoittaa vähentävänsä 12 000 työpaikkaa maailmanlaajuisesti

Googlen emoyhtiö Alphabet ilmoitti vähentävänsä 12 000 työpaikkaa, mikä on noin 6 prosenttia sen maailmanlaajuisesta työvoimasta. Sundar Pichain sisäisessä muistiossa sanottiin, että hän ottaa ”täyden vastuun päätöksistä, jotka johtivat meidät tänne”.

Yhtiö maksaa työntekijöille, joita asia koskee, vähintään 16 viikon eroa ja kuusi kuukautta terveysetuja Yhdysvalloissa, ja muut alueet saavat paketteja, jotka perustuvat paikallisiin lakeihin ja käytäntöihin.

Uutiset tulevat neljä kuukautta sen jälkeen, kun Alphabet julkaisi odotettua pienemmät luvut kolmannelle vuosineljännekselle, jossa se jäi sekä liikevaihto- että voitto-odotukset jälkeen. Vaikka kokonaisliikevaihdon kasvu kuitenkin hidastui 6 prosenttiin Alphabetin neljänneksellä, Google Cloud kasvoi 38 prosenttia vuodentakaisesta 6,9 miljardiin dollariin.

18. tammikuuta – Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella vahvistaa suunnitelman irtisanoa 10 000 työntekijää

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella vahvisti 18. tammikuuta blogikirjoituksessaan, että yritys leikkaa lähes 5 prosenttia työvoimastaan, mikä vaikuttaa 10 000 työntekijään.

Toimitusjohtaja päätti supistaa kustannusrakenteensa tuottorakenteen mukaiseksi samalla kun investoi alueille, joilla yhtiö ennustaa kasvavan pitkällä aikavälillä.

Seattlessa toimiva teknologiajätti raportoi hitain kasvustaan viiteen vuoteen vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä johtui suurelta osin vahvasta Yhdysvaltain dollarista ja henkilökohtaisten tietokoneiden myynnin jatkuvasta laskusta, mikä aiheutti nettotulon putoamisen 14 prosenttia 17,56 miljardiin dollariin. tähän aikaan viime vuonna. Kasvava pilviliikevaihto auttoi pehmentämään Microsoftin kasvun hidastuvuutta.

16. tammikuuta – Googlen tukema ShareChat irtisanoo 20 % henkilöstöstä

Googlen tukema intialainen sosiaalisen median startup ShareChat ilmoitti irtisanovansa 20 prosenttia työvoimastaan varautuakseen tuleviin taloudellisiin vastatuuleen.

”Päätös henkilöstökulujen alentamisesta tehtiin pitkän harkinnan jälkeen ja markkinoiden kasvavan konsensuksen valossa, jonka mukaan sijoitustunnelmat pysyvät hyvin varovaisina koko tämän vuoden ajan”, tiedottaja sanoi.

Muutoksen odotetaan vaikuttavan yli 400 työntekijään yhtiön noin 2 200 työntekijästä. Yhtiö ei paljastanut rooleja ja niiden työntekijöiden tarkkaa määrää, joita päätös koskee.

13. tammikuuta – Alphabet robotiikan tytäryhtiö Intrinsic irtisanoi 20 % henkilöstöstä

Alphabet, Googlen emoyhtiö, ilmoitti myös irtisanomisistaan Mountain View’ssa Kaliforniassa sijaitsevassa robotiikkatytäryrityksessä Intrinsic AI:ssä, mikä eliminoi noin 20 prosenttia sen työvoimasta tai noin 40 työntekijää.

”Tämä (supistamis)päätös tehtiin prioriteettimuutosten ja pidemmän aikavälin strategisen suuntamme valossa. Se varmistaa, että Intrinsic voi jatkossakin kohdentaa resursseja tärkeimpiin hankkeisiimme, kuten ohjelmisto- ja tekoälyalustamme rakentamiseen, Vicariousin ja OSRC:n (kaupallisen haaran Open Robotics) äskettäisten strategisten hankintojen integroimiseen ja työskentelyyn keskeisten alan kumppaneiden kanssa. yrityksen lausunto.

4. tammikuuta – Salesforce leikkaa 8 000 työntekijää uudelleenjärjestelysuunnitelmassa

Vuoden 2023 alussa San-Franciscossa toimiva Salesforce ilmoitti irtisanovansa noin 10 % työvoimastaan, noin 8 000 työntekijää, ja sulkevansa joitain toimistoja osana saneeraussuunnitelmaa.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssiviranomaiselle (SEC) jättämässään hakemuksessa yhtiö paljasti, että sen rakenneuudistussuunnitelma edellyttää 1,4–2,1 miljardin dollarin kuluja, joista yritys vastaa jopa miljardi dollaria vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. .

Salesforcen toimitusjohtajan Marc Benioffin lähettämässä ja SEC-hakemuksen liitteenä olevassa kirjeessä hän kertoi työntekijöille, että kun Salesforcen tulot kiihtyivät pandemian takia, yritys palkkasi yli eikä pysty enää ylläpitämään nykyistä työvoimakokoaan meneillään olevan talouden taantuman vuoksi. . ”Otan vastuun siitä”, Benioff sanoi.

4. tammikuuta – Amazon vahvistaa, että yli 18 000 työntekijää irtisanotaan

Seattlessa toimiva teknologiajohtaja Amazon ilmoitti irtisanoutuvansa yli 18 000 työntekijää, ja suurin osa työpaikkojen leikkauksista tulee myöhemmin tässä kuussa. Uutiset vahvistivat joulukuussa julkaistun Computerworldin artikkelin, jossa kerrottiin, että Amazonin irtisanomisten odotetaan nousevan noin 20 000 ihmiseen kaikilla tasoilla. Vaikka useisiin tiimeihin vaikuttaa, suurin osa työpaikkojen leikkauksista koskee Amazon Stores- ja People, Experience and Technology (PXT) -liikkeitä. järjestöt.

Toimitusjohtaja Andy Jassyn huomautuksen mukaan irtisanomiset ovat seurausta ”epävarmasta taloudesta”. Hän sanoi myös, että Amazon oli ”palkkaanut nopeasti viime vuosien aikana”, mutta lisäsi, että irtisanomiset auttavat yritystä tavoittelemaan pidemmän aikavälin mahdollisuuksia vahvemmalla kustannusrakenteella.

Vastaa